Balans: het eerste jaar van Rianne Koole als raadslid VoorWaards

Iets meer dan een jaar geleden werd ik gevraagd om na te denken over aansluiting bij VoorWaards Hoeksche Waard. Eline Rood en Maurice Pahladsingh kwamen enthousiast vertellen over deze nieuwe partij en lieten vol trots het conceptprogramma ‘Voor mens, dier en landschap’ lezen. Na een prettig gesprek waarin goed geluisterd werd en ook mijn opmerkingen en aanvullingen werden meegenomen in het programma, heb ik dan ook volmondig ja gezegd tegen VoorWaards. We kijken inmiddels terug naar een prachtige verkiezingsuitslag. Vier zetels, en ineens mag ook ik deelnemen aan de gemeenteraad.

Nu zijn we bijna tien maanden verder en maak ik de balans op van mijn bijdrage aan de politiek in de Hoeksche Waard. Eerlijk gezegd is er voor het zomerreces niet zo heel veel spannends gebeurd. Veel bestemmingsplannen zijn besproken, voor andere zaken moest eerst het coalitieakkoord worden afgewacht. Waar legt de coalitie hun prioriteiten en sluiten deze aan bij die van de raad? Hoe lopen de ‘hazen’, zou mijn vader zeggen. Ook in de fractie hebben wij elkaar even moeten leren kennen. Twee fractieleden zijn heel ervaren en de rest, waaronder ikzelf, komt net kijken. Wat wordt er van je verwacht? Hoe zijn de regels? Wat kan wel, wat hoort echt niet? Zoeken en vinden, vragen en luisteren, kijken en doen. Hoe wordt alles geregeld?

Sinds het najaar, vallen meer en meer dingen op zijn plek. Ik hoef van mezelf niet meer alles, ik kies bewust de onderwerpen en de vergaderingen waar ik me bij aansluit. Onderwerpen die me na aan het hart liggen: jeugd, armoedebeleid, onderwijs, veiligheid. Hier heb ik affiniteit mee en ‘verstand’ van. Uiteraard sluit ik mijn ogen niet voor andere zaken, ook daar verdiep ik me in. Met elkaar stemmen we in de fractie goed af, wie wat oppakt. En zoals in het hele leven, kun je niet alleen doen wat leuk is of waar je goed in bent. Ik wil me ook ontwikkelen, leren en dat betekent ook uit je comfortzone durven stappen.

Politiek is interessant, leuk, veel… Bovendien ik heb nog ruim drie jaar te gaan. Voor nu is de balans positief en merk ik dat ik meer en meer mijn nieuwe rol als raadslid durf in te vullen. Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op!

Rianne Koole – raadslid VoorWaards Hoeksche Waard